Indianie z Ameryki Południowej już używali kakao zarówno do leczenia infekcji, jak i problemów trawiennych oraz do podnoszenia nastroju.
Aż do XIX wieku w Europie kakao było nawet uważane za lekarstwo. Wykorzystano go przede wszystkim do wzmocnienia i ożywienia ciała i umysłu , a także do poprawy samopoczucia .
W tamtym czasie wciąż nie wiadomo, czy czekolada zawiera teobrominę . Substancja ta, o strukturze podobnej do kofeiny, ma wpływ na poprawę nastroju (powód do spożywania ciemnej czekolady), a nawet sprzyja utracie tłuszczu .
W tamtym czasie wciąż nie wiadomo, czy czekolada zawiera teobrominę . Substancja ta, o strukturze podobnej do kofeiny, ma wpływ na poprawę nastroju (powód do spożywania ciemnej czekolady), a nawet sprzyja utracie tłuszczu .
Ciemna czekolada jest również dobra dla serca (motyw 3). Niektóre z ich substancji mają działanie przeciwnadciśnieniowe , chronią elastyczność naczyń i jednocześnie zapobiegają tworzeniu się złogów białych krwinek w naczyniach krwionośnych. Zapobiega to stwardnieniu tętnic i zapobiega zawałom serca i udarom .
Kto spożywa ciemną czekoladę, również daje radość swoim wnętrznościom (powód nr 4), ponieważ dzieje się coś niewiarygodnego: nasze bakterie jelitowe fermentują składniki czekolady, a tym samym wytwarzają substancje przeciwzapalne , które przynoszą korzyści całemu ciału.
Są więc powody, by cieszyć się kawałkiem czekolady raz na jakiś czas. Im wyższa zawartość kakao, tym lepiej. Aby czekolada była naprawdę zdrowa, przynajmniej powinna zawierać 75% kakao .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz