Przygotowanie: 30 minut Duszenie: 1 godzina Porcja: 470 kcal
Składniki
- 1/2 kg wołowiny bez kości
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- szklanka bulionu wołowego
- 5 łyżek oleju
- łyżka masła
- 20 dag małych pieczarek
- 1/2 kg ziemniaków
- jajko
- 2-3 łyżki mąki
- 4 łyżki ostrego keczupu
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Jedną cebulę i czosnek obrać, posiekać. Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć w rondlu na łyżce oleju. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dołożyć je do mięsa. Podlać bulionem, dusić na małym ogniu godzinę.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na łyżce oleju i łyżce masła, dołożyć do mięsa pod koniec duszenia.
- Drugą cebulę obrać. Ziemniaki obrać, opłukać i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę odłożyć na kilka minut, dokładnie odcisnąć na gęstym sicie wyłożonym gazą, wymieszać z jajkiem i mąką. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewać po 1/2 łyżki oleju, kłaść po 1/4 masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Na każdy placek nałożyć po porcji gulaszu, złożyć na pół. Na wierzchu położyć po łyżce keczupu i śmietany, posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz