Do tej sałatki można wykorzystać resztki gotowanego mięsa z kurczaka ze skórą lub bez niej. Lub możesz ugotować kawałki sałaty z piersi bez kości w solonej wodzie.
SKŁADNIKI
- 3/4 funta (2-3 filiżanki) gotowanego mięsa z kurczaka*, grubo posiekane
- 2 łodygi selera, posiekane
- 1/2 czerwonej papryki, posadzone i posiekane
- 4-6 zielonych oliwek, pestki i mielonego
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 1/2 do całego jabłka, rdzeń i posiekane
- 1/3 główki sałaty lodowej, pokrojonej w plastry i posiekanej
Ubieranie się:
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka przetworów z śliwek lub dowolna słodka jagoda (lub mniejsza ilość miodu)
- 2 łyżeczki świeżego wyciśniętego soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
* Aby usłużyć kurczakiem dla tego przepisu, zacznij od funta bezskrzydłych piersi kurczaka bez kości, pokrojonych w duże (2 do 3 cali) kawałki. Przynieś 2-litrowy garnek dobrze osolonej wody do wrzenia. Dodaj kurczaka do wrzącej wody, wyłącz ogrzewanie i przykryj garnek. Pozwól kawałki kurczaka siedzieć w gorącej wodzie przez 15 minut, następnie spuścić wodę i pokroić kawałki kurczaka na mniejsze kawałki do sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz