Uczta dla podniebienia i nie tylko

wtorek, 30 października 2018

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Do tej sałatki można wykorzystać resztki gotowanego mięsa z kurczaka ze skórą lub bez niej. Lub możesz ugotować kawałki sałaty z piersi bez kości w solonej wodzie.

SKŁADNIKI

  • 3/4 funta (2-3 filiżanki) gotowanego mięsa z kurczaka*, grubo posiekane
  • 2 łodygi selera, posiekane
  • 1/2 czerwonej papryki, posadzone i posiekane
  • 4-6 zielonych oliwek, pestki i mielonego
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/2 do całego jabłka, rdzeń i posiekane
  • 1/3 główki sałaty lodowej, pokrojonej w plastry i posiekanej
Ubieranie się:
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka przetworów z śliwek lub dowolna słodka jagoda (lub mniejsza ilość miodu)
  • 2 łyżeczki świeżego wyciśniętego soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
* Aby usłużyć kurczakiem dla tego przepisu, zacznij od funta bezskrzydłych piersi kurczaka bez kości, pokrojonych w duże (2 do 3 cali) kawałki. Przynieś 2-litrowy garnek dobrze osolonej wody do wrzenia. Dodaj kurczaka do wrzącej wody, wyłącz ogrzewanie i przykryj garnek. Pozwól kawałki kurczaka siedzieć w gorącej wodzie przez 15 minut, następnie spuścić wodę i pokroić kawałki kurczaka na mniejsze kawałki do sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz