Pieczone złote żeberka wieprzowe
Składniki
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- sól
- oregano
- tymianek
- rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1/2 szklanki białego wina
- 8 kartofli
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Żeberka układamy płasko w naczyniu do pieczenia, oprószamy je solą, oregano, tymiankiem, rozmarynem oraz posiekanym czosnkiem.
- Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godz. Aby zapobiec wysychaniu, polewamy je wytworzonym sosem oraz bulionem.
- Po 30 min wlewamy białe wino.
- Dokładamy obrane i pokrojone w plasterki kartofle. Pieczemy jeszcze 30 min, aby mięso odchodziło od kości.
- Przygotowujemy syrop z 1/4 szklanki wody i dwóch łyżek miodu i smarujemy mięso oraz kartofle, podpiekamy, aż się pięknie zezłocą.
Pieczone złote żeberka wieprzowe
Reviewed by
ZAQ
on
01:04
Rating:
5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz