Uczta dla podniebienia i nie tylko

niedziela, 25 lutego 2018

Pieczone złote żeberka wieprzowe





Składniki

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
  • sól
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 8 kartofli
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Żeberka układamy płasko w naczyniu do pieczenia, oprószamy je solą, oregano, tymiankiem, rozmarynem oraz posiekanym czosnkiem.
  3. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godz. Aby zapobiec wysychaniu, polewamy je wytworzonym sosem oraz bulionem.
  4. Po 30 min wlewamy białe wino.
  5. Dokładamy obrane i pokrojone w plasterki kartofle. Pieczemy jeszcze 30 min, aby mięso odchodziło od kości.
  6. Przygotowujemy syrop z 1/4 szklanki wody i dwóch łyżek miodu i smarujemy mięso oraz kartofle, podpiekamy, aż się pięknie zezłocą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz