sobota, 24 lutego 2018
Jajka Benedykta
To jest łatwiejsze niż myślisz. Śledź, a zobaczysz.
Składniki i metoda:
5 jaj, 3 oddzielone
1 kostka masła
Sok z 1 świeżej cytryny
Kanadyjski boczek lub cienko pokrojona szynka (preferuję szynkę)
1 angielski Muffin
1 łyżka białego octu
1/2 łyżeczki pieprz cayenne
pietruszka do dekoracji
Dodaj wodę do rondel lub małą patelnię i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Dodaj biały ocet do wrzącej wody. (ocet chroni białka jaj przed zbytnim oddzielaniem)
Roztopić masło w naczyniu do pieczenia w piekarniku lub podobnym. (chcesz, żeby masło było bardzo gorące)
Oddziel 3 jajka i dodaj żółtka do miksera lub blendera.
Możesz przygotować sos holenderski w mikserze, robocie kuchennym, a nawet mikserze Kitchen Aid. Użyłem miksera z nasadką do ubijania drutu.
Dodaj pozostałe dwa jajka do małej miski.
Gotowy? Set, Go!
Rozpocznij opiekanie podzielonego Angielskiego Muffinu.
Delikatnie wsuń dwa jajka do wrzącej wody. 4 minuty na miękkie kłusownictwo i 6 minut na średnie kłusownictwo.
Włącz mikser na wysokości i bij jaja, aż zacznie się pienić. Następnie, w cienkim strumieniu, dodaj masło do jaj, podczas gdy mikser, blender lub robot kuchenny pracuje z dużą prędkością. Dodaj sok z cayenne i cytryny i dalej bito na wysokim poziomie przez minutę lub dwie.
Połóż opiekany angielski Muffin na talerzu, ułóż na kanadyjskim bekonie lub szynce, połóż jajko w koszulce na bułce i polej sosem holenderskim. Udekorować odrobiną pietruszki. To jest to! Cieszyć się!
Jajka Benedykta
Reviewed by ZAQ
on
12:39
Rating: 5
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz