Uczta dla podniebienia i nie tylko

sobota, 24 lutego 2018

Jajka Benedykta





To jest łatwiejsze niż myślisz. Śledź, a zobaczysz. 

Składniki i metoda:
5 jaj, 3 oddzielone 
1 kostka masła 
Sok z 1 świeżej cytryny 
Kanadyjski boczek lub cienko pokrojona szynka (preferuję szynkę) 
1 angielski Muffin 
1 łyżka białego octu 
1/2 łyżeczki pieprz cayenne 
pietruszka do dekoracji 

Dodaj wodę do rondel lub małą patelnię i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Dodaj biały ocet do wrzącej wody. (ocet chroni białka jaj przed zbytnim oddzielaniem)

Roztopić masło w naczyniu do pieczenia w piekarniku lub podobnym. (chcesz, żeby masło było bardzo gorące) 

Oddziel 3 jajka i dodaj żółtka do miksera lub blendera. 

Możesz przygotować sos holenderski w mikserze, robocie kuchennym, a nawet mikserze Kitchen Aid. Użyłem miksera z nasadką do ubijania drutu. 

Dodaj pozostałe dwa jajka do małej miski. 

Gotowy? Set, Go! 

Rozpocznij opiekanie podzielonego Angielskiego Muffinu. 

Delikatnie wsuń dwa jajka do wrzącej wody. 4 minuty na miękkie kłusownictwo i 6 minut na średnie kłusownictwo. 

Włącz mikser na wysokości i bij jaja, aż zacznie się pienić. Następnie, w cienkim strumieniu, dodaj masło do jaj, podczas gdy mikser, blender lub robot kuchenny pracuje z dużą prędkością. Dodaj sok z cayenne i cytryny i dalej bito na wysokim poziomie przez minutę lub dwie.

Połóż opiekany angielski Muffin na talerzu, ułóż na kanadyjskim bekonie lub szynce, połóż jajko w koszulce na bułce i polej sosem holenderskim. Udekorować odrobiną pietruszki. To jest to! Cieszyć się!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz