Uczta dla podniebienia i nie tylko

piątek, 23 lutego 2018

Pikantna pikantna zupa dyniowa





Składniki
  • 4 łyżki (1/2 kija) masła
  • 1 biała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka kurkumy ziemnej
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści włoskiej pietruszki
  • 2 funty dyni, obrane, posiekane i posiekane
  • 2 szklanki warzyw lub kurczaków
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1/2 szklanki ciężkiego kremu lub mleka kokosowego plus dodatkowe do serwowania
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wskazówki
1. W dużym garnku do zupy stopić masło na średnim ogniu. Dodać cebulę i gotować, mieszając, przez 5 minut lub do uzyskania półprzezroczystości. Dodaj czosnek, kurkumę, imbir, curry w proszku i pietruszkę i gotuj, mieszając, przez 1 minutę.
2. Dodaj dynię i bulion, gotuj na małym ogniu i gotuj przez 30 minut lub aż dynia zmięknie całkowicie.
3. W partiach przenieś zupę do blendera i przetwarzaj aż będzie gładka. Umieść zupę w garnku i dodaj do smaku sok z limonki, śmietanę, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj, aż się ogrzeje. Wlać do miski i skropić niewielką ilością śmietanki do podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz