Znajdz nas na faceboku -- http://ujac.eu/4Zl5b
- Dobra degustacja oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 średnie cebule, cienkie plasterki
- Sól i świeży mielony czarny pieprz do smaku
- Skórka z 1 dużej pomarańczy, zerwana w szerokie paski
- 6 dużych ząbków czosnku, mielonych
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/3 szklanki szczelnie pakowane każda świeżych liści bazylii i majeranku, lub 2 łyżki każdy suszone zioła
- Ogromne szczypta płatków gorącego czerwonego pieprzu
- Jedna 28-uncjowa puszka i jedna 14-uncja mogą mieć całe pomidory lub 3 funty smaczne świeże pomidory , rdzeniowe i posiekane (nie obierać ani nie nasieniawać)
- 8 filiżanek bulionu z kurczaka lub warzyw (domowej roboty lub w puszkach)
Krem z jogurtem bazyliowym
- 2 szklanki jogurtu naturalnego (pełne mleko lub o niskiej zawartości tłuszczu)
- 1 ząbek czosnkowy, mielony
- 4 całe scallions, cienkie plasterki
- 1/2 szklanki ciasno upakowanych świeżych liści bazylii, cienko pokrojone
1. W 6-litrowej doniczce ciężkiej podgrzej olej na średnio-niskim ogniu. Dodaj cebulę , sól i pieprz, skórkę pomarańczową i czosnek. Przykryj garnek i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 30 minut lub dopóki cebula nie będzie bardzo miękka i zacznie koloryzować. Obniż temperaturę, jeśli to konieczne, aby cebula nie płonęła.
2. Mieszaj kminek, bazylię, majeranek i pieprz i gotuj, bez przykrycia, około 5 minut, nadal na średnim i małym ogniu.
3. Dodaj pomidory, ich płyn i bulion. Doprowadzić do delikatnej bańki, przykryć i gotować 20 minut. Ostudź trochę zupę, wyciągnij skórkę pomarańczową i przetrzyj zupę w blenderze lub robocie kuchennym. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą lub zapasem.
4. Zrób krem jogurtowy, składając jogurt, czosnek, cebulki i bazylię. Przechowywać w lodówce, przykryte, aż do momentu tuż przed podaniem.
5. Podawać, podgrzać zupę do bulgotania, a następnie wrzucić do kubków. Do każdej porcji dodaj łyżkę stołową lub dwa jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz