Uczta dla podniebienia i nie tylko

piątek, 23 lutego 2018

Zupa pomidorowa z kremem jogurtowym




                          Znajdz nas na faceboku -- http://ujac.eu/4Zl5b
  • Dobra degustacja oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 średnie cebule, cienkie plasterki
  • Sól i świeży mielony czarny pieprz do smaku
  • Skórka z 1 dużej pomarańczy, zerwana w szerokie paski
  • 6 dużych ząbków czosnku, mielonych
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/3 szklanki szczelnie pakowane każda świeżych liści bazylii i majeranku, lub 2 łyżki każdy suszone zioła
  • Ogromne szczypta płatków gorącego czerwonego pieprzu
  • Jedna 28-uncjowa puszka i jedna 14-uncja mogą mieć całe pomidory lub 3 funty smaczne świeże pomidory , rdzeniowe i posiekane (nie obierać ani nie nasieniawać)
  • 8 filiżanek bulionu z kurczaka lub warzyw (domowej roboty lub w puszkach)

Krem z jogurtem bazyliowym

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego (pełne mleko lub o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 ząbek czosnkowy, mielony
  • 4 całe scallions, cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki ciasno upakowanych świeżych liści bazylii, cienko pokrojone
1. W 6-litrowej doniczce ciężkiej podgrzej olej na średnio-niskim ogniu. Dodaj cebulę , sól i pieprz, skórkę pomarańczową i czosnek. Przykryj garnek i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 30 minut lub dopóki cebula nie będzie bardzo miękka i zacznie koloryzować. Obniż temperaturę, jeśli to konieczne, aby cebula nie płonęła.
2. Mieszaj kminek, bazylię, majeranek i pieprz i gotuj, bez przykrycia, około 5 minut, nadal na średnim i małym ogniu. 
3. Dodaj pomidory, ich płyn i bulion. Doprowadzić do delikatnej bańki, przykryć i gotować 20 minut. Ostudź trochę zupę, wyciągnij skórkę pomarańczową i przetrzyj zupę w blenderze lub robocie kuchennym. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą lub zapasem. 
4. Zrób krem ​​jogurtowy, składając jogurt, czosnek, cebulki i bazylię. Przechowywać w lodówce, przykryte, aż do momentu tuż przed podaniem.
5. Podawać, podgrzać zupę do bulgotania, a następnie wrzucić do kubków. Do każdej porcji dodaj łyżkę stołową lub dwa jogurtu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz