Uczta dla podniebienia i nie tylko

niedziela, 25 lutego 2018

Zupa gulaszowa z pulpecikami




Składniki

  • - marchew - 2 szt
  • - pietruszka - 1 szt
  • - cebula - 1 szt
  • - por -1 szt
  • - papryka czerwona - 1 szt
  • - bulion - 1,5 l
  • - liśc laurowy - 2 szt
  • - ziele angielskie - 3 szt
  • - słodka papryka - 2 łyżeczki
  • - chilli - szczypta
  • - sól - 1 łyżeczka
  • - pieprz - 1 szczypta
  • - olej - 4 łyżki
  • - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • - majeranek - 1 szczypta
  • - śmietana 18% - 2 łyżki
  • - mielona wołowina - 300 g
  • - jajko - 1 szt
  • - bułka tarta - 2 łyżki
  • - mąka do obtoczenia - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.
  2. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  3. Zalewamy gorącym bulionem.
  4. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.
  5. Gotujemy ok. 15 - 20 minut.
  6. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
  9. Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.
  10. Pulpeciki:
  11. Mielone mięso mieszamy z bułką tartą , solą i pieprzem
  12. ( możemy dodac cebulkę ).
  13. Formujemy niewielkie pulpeciki.
  14. Obtaczamy w mące.
  15. Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.
  16. Gotujemy ok. 15 minut.
  17. Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.
  18. Podajemy bardzo gorące

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz