Zupa gulaszowa z pulpecikami
Składniki
- - marchew - 2 szt
- - pietruszka - 1 szt
- - cebula - 1 szt
- - por -1 szt
- - papryka czerwona - 1 szt
- - bulion - 1,5 l
- - liśc laurowy - 2 szt
- - ziele angielskie - 3 szt
- - słodka papryka - 2 łyżeczki
- - chilli - szczypta
- - sól - 1 łyżeczka
- - pieprz - 1 szczypta
- - olej - 4 łyżki
- - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- - majeranek - 1 szczypta
- - śmietana 18% - 2 łyżki
- - mielona wołowina - 300 g
- - jajko - 1 szt
- - bułka tarta - 2 łyżki
- - mąka do obtoczenia - 2 łyżki
Przygotowanie
- Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.
- Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Zalewamy gorącym bulionem.
- Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.
- Gotujemy ok. 15 - 20 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
- Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.
- Pulpeciki:
- Mielone mięso mieszamy z bułką tartą , solą i pieprzem
- ( możemy dodac cebulkę ).
- Formujemy niewielkie pulpeciki.
- Obtaczamy w mące.
- Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.
- Gotujemy ok. 15 minut.
- Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.
- Podajemy bardzo gorące
Zupa gulaszowa z pulpecikami
Reviewed by
ZAQ
on
01:20
Rating:
5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz