Uczta dla podniebienia i nie tylko

piątek, 23 lutego 2018

Pyszna jajecznica


składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana (opcjonalnie)
  • 3 zielone papryki, posiekane
  • 4 szklanki pokrojonego pomidora lub pomidorów w puszce
  • 4 ząbki czosnku, w plasterkach (opcjonalnie)
  • 3 zielone cebule, 2 do gotowania i 1 do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 jaj z wolnego wybiegu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Liście mięty do dekoracji

instrukcje

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, najlepiej żeliwny. Dodaj posiekaną cebulę i zieloną paprykę, smażyć do miękkości.
  2. Dodaj pomidory, czosnek i zieloną cebulę, gotuj przez 10-15 minut, często mieszając, aż zgęstnieje. Posyp nad nią sól.
  3. Za pomocą łyżki przygotuj pokoje dla każdego jajka i rozbij jajka w tych zagłębieniach. Gotuj na wolnym ogniu, dopóki jajka nie będą gotowane przez 8-10 minut. Pomóż białkom gotować dobrze łyżeczką. Jeśli lubisz żółtka, gotuj dłużej.
  4. Posyp nad nią czarny pieprz.
  5. Udekoruj posiekaną zieloną cebulką i listkami mięty. Podawaj na patelni.
Znajdz nas na faceboku -- http://ujac.eu/4Zl5b

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz