składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana (opcjonalnie)
- 3 zielone papryki, posiekane
- 4 szklanki pokrojonego pomidora lub pomidorów w puszce
- 4 ząbki czosnku, w plasterkach (opcjonalnie)
- 3 zielone cebule, 2 do gotowania i 1 do dekoracji
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 jaj z wolnego wybiegu
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- Liście mięty do dekoracji
instrukcje
- Na patelni rozgrzać oliwę, najlepiej żeliwny. Dodaj posiekaną cebulę i zieloną paprykę, smażyć do miękkości.
- Dodaj pomidory, czosnek i zieloną cebulę, gotuj przez 10-15 minut, często mieszając, aż zgęstnieje. Posyp nad nią sól.
- Za pomocą łyżki przygotuj pokoje dla każdego jajka i rozbij jajka w tych zagłębieniach. Gotuj na wolnym ogniu, dopóki jajka nie będą gotowane przez 8-10 minut. Pomóż białkom gotować dobrze łyżeczką. Jeśli lubisz żółtka, gotuj dłużej.
- Posyp nad nią czarny pieprz.
- Udekoruj posiekaną zieloną cebulką i listkami mięty. Podawaj na patelni.
Znajdz nas na faceboku -- http://ujac.eu/4Zl5b
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz