Uczta dla podniebienia i nie tylko

sobota, 24 lutego 2018

Roladki schabowe z pieczarkami




Znajdz nas na faceboku -- http://ujac.eu/4Zl5b


Składniki

  • 5 plastrów schabu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml rosołu mięsnego
  • sól i pieprz
  • mąka do panierowania
  • Natka pietruszki
  • Wykałaczki
  • Olej

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz i rozbij na cienkie plastry, natrzyj solą i oprósz pieprzem.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w drobna kostkę lub zetrzyj na tarce.
  3. Drobno posiekaną cebulę wrzuć na 2 łyżki oliwy - gdy sie zeszklą, dodaj pieczarki, posiekany czosnek. Duś, aż będą miękkie, dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki.
  4. Farsz nakładaj na plastry mięsa, zostawiając 2 cm marginesu na brzegach.
  5. Zwiń roladki i zepnij wykałaczkami, jeśli trzeba. Panieruj je w mące.
  6. Roladki obsmaż na mocno rozgrzanym oleju - aż sie zrumienią, i zalej bulionem. Gotuj pół godziny na średnim ogniu - aż mięso się ugotuje. W międzyczasie odwracaj roladki z pieczarkami i polewaj je sosem.

Wskazówki

Roladki schabowe z pieczarkami - z czym podać

Najlepiej klasycznie - z gotowanymi ziemniakami, w który smacznie wsiąknie sos powstały podczas duszenia roladek. Jeśli chcesz odmiany, możesz sięgnąć też po kaszę, na przykład gryczaną. Przyda się też kiszony ogórek lub domowa surówka - z kapusty surowej lub kiszonej, z ogórków konserwowych - na pewno orzeźwiająca i pikantna.

Roladki schabowe z pieczarkami - inne wersje

Roladki możesz też panierować w bułce i jajku - otrzymasz chrupiącą, złocistą skórkę. Możesz też zawinąć je w plastry boczku lub szynki, ale ten sposób lepiej sprawdza się w roladkach z chudym mięsem drobiowym. Możesz też zmienić nadzienie - doprawić je lub wzbogacić ziołami, warzywami, serem albo zamiast roladek schabowych z pieczarkami przyrządzić zawijasy z nadzieniem szpinakowym.

Roladki schabowe ze szpinakiem to pomysł na rodzinny obiad

Są proste, ale smaczne i bardziej efektowne niż zwykłe schabowe. Nadzienie sprawia, że tak łatwo nie wysychają i pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów. To bardzo lubiane danie serwowane w polskich domach na niedzielne obiady, podczas świąt lub rodzinnych uroczystości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz