Basil to aromatyczne zioło szeroko stosowane w kuchni. Oprócz zostawiania pysznego i niepowtarzalnego smaku, bazylia ma wspaniałe właściwości lecznicze dla naszego zdrowia.
Aby mieć pomysł, możliwe jest zapobieganie kilku chorobom poprzez regularne spożywanie liści bazylii.
Basil jest dobrze znanym składnikiem i jest bardzo ceniony w tradycyjnej kuchni, będąc bardzo mocno spożywanym tutaj w Brazyli
Być może jedną z najbardziej znanych właściwości leczniczych bazylii jest jej zdolność do poprawy trawienia i zapobiegania utracie apetytu, poprzez zwalczanie pasożytów, które mogą osadzać się w jelicie.
Ponadto, bazylia jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które zwalczają wolne rodniki wytwarzane przez organizm, i dlatego jest świetną alternatywą, aby pomóc w leczeniu objawów starzenia i zapobiegania poważniejszym chorobom, takim jak rak.
Głównym przeciwutleniaczem obecnym w bazylii jest beta-karoten. Ten związek przekształca się w witaminę A poprzez wchłanianie przez nasze ciało. Ten proces zapobiega utlenianiu cholesterolu i pomaga chronić naczynia krwionośne i funkcjonowanie serca.
Basil może być również stosowany jako naturalny antybiotyk. Zgodnie z ostatnimi badaniami bazylia stymuluje układ odpornościowy i ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, będąc doskonałym naturalnym środkiem do leczenia stanów zapalnych w organizmie.
Ze względu na swoją właściwość antybakteryjną naukowcy postanowili spróbować herbaty bazylii i odkryli, że jest ona skuteczna w zwalczaniu przewlekłego bólu związanego z reumatyzmem.
Basil jest również źródłem magnezu i witaminy B6, które działają w sposób uzupełniający na witaminę A w ochronie naczyń krwionośnych. Witamina B6 zapobiega akumulacji homocysteiny, która jest wroga do układu sercowo-naczyniowego. Magnez pomaga zapobiegać zawałom serca.
Teraz, gdy już wiesz o tych właściwościach, zobacz, jak skutecznie wykorzystać bazylikę, aby poprawić swoje zdrowie. Ponieważ jest to przyprawa, w niektórych przypadkach bazylia nie jest przygotowywana we właściwy sposób, ponieważ może być gotowana z jedzeniem.
W przypadku naturalnych receptur zaleca się, aby bazylia była zawsze dodawana pod koniec przygotowywania receptury, aby zachować jej właściwości lecznicze.
Spożywanie herbaty bazyliowej jest łatwe: wystarczy zagotować 200 ml wody i dodać kilka liści bazylii. Pozostaw pokryty fuzją przez osiem minut.
Zanurz mieszaninę i spożywaj normalnie.
Zanurz mieszaninę i spożywaj normalnie.
Możliwe jest również umieszczenie liści bazylii w soku z cytryny i ubicie w blenderze. Poza tym napój jest pyszny i orzeźwiający, zachowuje również właściwości bazylii, które będą uzupełnione zaletami cytryny. Możesz także zwiększyć napój z imbirem.
Zobacz interesujący przepis
składniki
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 pokrój cytrynę
- 1 kawałek imbiru
- 1 litr zimnej przefiltrowanej wody
- lód
Jeśli powyższe opcje są bardzo "niezwykłe", można zachować bazylię jako przyprawę i zachować jej właściwości.
Zobacz, jak zrobić "winegret bazyliowy i musztardowy"
składniki
- 1/3 filiżanki octu z białego wina
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki kwaśnego pyłu
- 2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżkę świeżej bazylii
Teraz, gdy wiesz, jak używać bazylię poprawnie i zachować swoje właściwości lecznicze, skorzystać z tego nowego sposobu na włączenie do swojej codziennej rutyny i poprawić swój układ odpornościowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz