Uczta dla podniebienia i nie tylko

niedziela, 28 października 2018

Frytki ziemniaczane z sałatką letnią i dipem z jogurtem

(Wegańskie)  Frytki ziemniaczane z sałatką letnią i dipem z jogurtem 

 

 

256 kalorii | 9g białka 3,5 g tłuszczu 43g węglowodanów na porcję (sprawia, że ​​2)
Czas potrzebny: 30 minut

Czego potrzebujesz:

Dla frytek
~ 2 średnie lub małe słodkie ziemniaki 
~ 1 łyżeczka oliwy z oliwek
~ Sól, pieprz, papryka, proszek czosnkowy, proszek curry
Na sałatkę:
~ ½ gruszki, rdzeń usunąć i pokroić w plastry
~ ¼ głowy sałaty, zgrane w kawałki wielkości kęsa
~ ½ czerwonej cebuli, pokrojone w kostkę
~ 2 małe rzodkiewki, pokrój w cienkie paski
~ 1 mała cebula wiosenna, pocięta na pierścienie
~ Kilka liści mięty, posiekane
~ Trochę soku z cytryny
~ Szczypta cukru
~ Sól, pieprz, czosnek w proszku, przyprawy wolisz
Dla Dip
~ 200g beztłuszczowego jogurtu (użyj jogurtu sojowego aby uczynić go wegańskim!)
~ 1 mały ząbek czosnku mielonego
~ 1 cebula, pocięte na pierścienie
~ Pieprz, sól

Jak: 

1. Przygotuj frytki. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C | 395 ° F. Umyć i obrać ziemniaki, a następnie pokroić w kliny lub paski. Połącz olej z przyprawami w misce i dodaj słodkie ziemniaki, podrzuć je dookoła, a następnie połóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut, obracając je po pierwszych 8 minutach.
2. Przygotuj sałatkę: umyj wszystkie składniki i pokrój je. Wrzuć je do miski i dodaj odrobinę soku z cytryny, odrobinę cukru i trochę przyprawy. Rzucaj, dopóki nie będzie dobrze wymieszany.
3. Przygotuj dip : wrzuć 200 g jogurt bez tłuszczu do miski i dodaj czosnek i cebulkę. Dodaj sól, pieprz i paprykę, jeśli chcesz i dobrze wymieszaj.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz