Uczta dla podniebienia i nie tylko

niedziela, 28 października 2018

Przepis na zupę szpinakową

~ VEGAN | Przepis na zupę szpinakową ~

179 kalorii | 12 g białka 4g tłuszczu | 24g węglowodanów na porcję (robi 4)
Czas potrzebny: 35 minut

Czego potrzebujesz:

~ 1 mała cebula
~ 2 dymki
~ 2 ząbki czosnku
~ 450 ml bulionu warzywnego
~ 250 g jogurtu sojowego lub 600 ml mleka sojowego
~ 500g szpinaku, posiekane
~ 1 mały ziemniak, obrany 
~ ½ łyżeczki soku z cytryny
~ Czarny pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Jak: 

1. Cebulę, dymki i goździki pokroić w kostkę. Wlać trochę nieprzywierającego sprayu do garnka i podsmażyć, aż cebula zacznie wyglądać szkliście, a czosnek będzie dobrze pachniał. Pokrój ziemniaki na małe kostki i dodaj, a następnie gotuj przez około 2 minuty.
2. Wlać zapasy i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj mleko, gotuj na wolnym ogniu, a następnie dodaj połowę szpinaku i sok z cytryny i gotuj przez kolejne 15 minut.
3. Po nieco ostygnięciu wlać miksturę do blendera i dodać pozostały szpinak, a także przyprawy i zmiksować, aż będzie gładka i nie pozostaną żadne kawałki. Wlać z powrotem do garnka i podgrzać, posmakować i dodać więcej przypraw w razie potrzeby.
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz