Uczta dla podniebienia i nie tylko

sobota, 24 lutego 2018

Pyszna surówka do niedzielnego obiadu





Składniki

  • Składniki
  • • 1 średnia główka kapusty białej,
  • • 3 – 4 marchewki,
  • • ½ pora,
  • • 1 średnia cebula biała,
  • • 1 średnia cebula czerwona,
  • • 3 ząbki czosnku,
  • • 2 -3 łyżki octu,
  • • 3 – łyżki cukru,
  • • sól, pieprz, do smaku
  • • 3 – łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie

  1. Przygotowanie
  2. Kapustę drobno szatkujemy, solimy, posypujemy częścią cukru i ugniatamy aby zmiękła .
  3. Marchew obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, por siekamy w drobne kawałki. Czosnek ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach lub siekamy bardzo drobno. Wszystkie warzywa mieszamy wraz z kapustą, doprawiamy solą, pieprzem, resztą cukru i octem. Dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Można dodać też pokrojoną świeżą natkę pietruszki bądź szczypiorek - będzie jeszcze bardziej kolorowo. Ozdabiamy i podajemy do obiadku . Jest smaczna i świetnie komponuje się z ziemniakami i mięskiem.. Polecam.. Surówka najbardziej smakuje za jakieś 1-2 godzinach od wykonania - jak się przegryzie troszkę w lodówce.
  4. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz