Uczta dla podniebienia i nie tylko

sobota, 24 lutego 2018

Sernik popcornowy





Składniki

  • spód:
  • 25 dag kruchych ciastek
  • 1 dag solonego popcornu
  • 20 dag masła, stopionego + do formy
  • wypełnienie:
  • 6 łyżek masła, posiekanego
  • 6 dag solonego popcornu
  • 5 listków żelatyny
  • 37 i 1/2 dag śmietankowego sera o temperaturze pokojowej
  • 37 i 1/2 dag świeżej ricotty o temperaturze pokojowej
  • 22 dag cukru pudru
  • 450 ml ubitej śmietany
  • karmel:
  • szklanka cukru pudru
  • 10 dag masła, posiekanego
  • 125 ml gęstej śmietany

Przygotowanie

  1. Natłuszczoną kwadratową formę o boku 20 cm wykładamy pergaminem tak, aby wystawał poza boki formy na wysokość 5 cm. Na spód: herbatniki i popcorn mielemy, aby uzyskać drobne okruchy. Dodajemy masło i mieszamy, aż się połączą. Przekładamy mieszaninę do formy, dociskamy dłonią i schładzamy przez 20 min.
  2. Na wypełnienie: masło roztapiamy na średnim ogniu, mieszając przez 2–3 min lub do momentu, aż zacznie się pienić i lekko zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia.
  3. Popcorn rozdrabniamy, odstawiamy. Żelatynę zanurzamy w zimnej wodzie na 5 min, aby zmiękła.
  4. Do misy blendera wkładamy serek, ricottę i cukier, ucieramy aż do uzyskania gładkiego kremu. Z żelatyny odciskamy nadmiar płynu, wkładamy ją do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż się roztopi. Stopniowo dodajemy żelatynę do masy serowej, ubijamy aż do połączenia, następnie dodajemy masło, popcorn i ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy.
  5. Masę wylewamy na przygotowany spód i wygładzamy łopatką. Schładzamy przez 4 godz.
  6. Na karmel: cukier i 60 ml wody podgrzewamy w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając stale, przez 3 min. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, mieszając, przez 6–8 min, aż się zezłoci, zdejmujemy z ognia i ostrożnie dodajemy masło i śmietanę, mieszamy aż wszystko się połączy. Karmel stawiamy z powrotem na średnim ogniu i gotujemy, mieszając 3 min. Przekładamy do miski termoizolacyjnej i pozostawiamy na 3 godz. do ostygnięcia.
  7. Gęsty karmel wykładamy na powierzchnię sernika i używając tylnej części łyżki, tworzymy efekt fal. Podajemy od razu, krojąc na porcje.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz