Te ciasteczka ciasteczka są najlepszym sposobem na zaspokojenie pragnienia czekolady. Są kruchy od środka i chrupiący na zewnątrz i po prostu nie można im się oprzeć.
Weź szklankę mleka i rozkoszuj się czekoladowym pragnieniem !!!
Weź szklankę mleka i rozkoszuj się czekoladowym pragnieniem !!!
SKŁADNIKI
- 200 gramów (7 uncji) gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 125 gramów (4,4 uncji) masła
- 160 g (3/4 szklanki + 1 łyżka, 5,6 uncji) cukru w proszku
- 120 gramów (1/2 szklanki + 2 łyżki stołowe; 4,2 uncji) brązowego cukru
- 180 gramów (1½ szklanki, 6,3 uncji) mąki uniwersalnej
- 2 duże jaja
- 3 łyżki ciemnego kakao w proszku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- płatkowana sól morska do zraszania (opcjonalnie)
- Rozgrzej piekarnik do 175 C (350 F) i linii 2 blachy do pieczenia z papierem pergaminowym (lub matą silikonową).
- W małym rondelku na małym ogniu rozpuśćcie czekoladę i masło, odstawcie.
- W małej misce ubij mąkę, kakao w proszku, sodę i sól.
- Wymieszaj jajka, brązowy i granulowany cukier i ekstrakt waniliowy, aż pienią się.
- Mieszaj mieszaninę czekolady i mieszaj, aż dobrze się włączy.
- Na koniec dodaj suche składniki i delikatnie mieszaj, aż ciasto się uformuje.
- Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, włóż je do lodówki na 15 minut.
- Wsypać 1-2 łyżki ciasta za pomocą szufelki z ciasteczkami (lub małej szufelki z lodami) i umieścić na przygotowanych blachach do pieczenia.
- Piec przez 10 do 12 minut lub do momentu, aż ciasteczka zostaną ułożone na brzegach, ale nadal będą miękkie w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz