Uczta dla podniebienia i nie tylko

niedziela, 28 października 2018

Ciasteczka czekoladowe

Te ciasteczka ciasteczka są najlepszym sposobem na zaspokojenie pragnienia czekolady. Są kruchy od środka i chrupiący na zewnątrz i po prostu nie można im się oprzeć. 
Weź szklankę mleka i rozkoszuj się czekoladowym pragnieniem !!!

SKŁADNIKI
  • 200 gramów (7 uncji) gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 125 gramów (4,4 uncji) masła
  • 160 g (3/4 szklanki + 1 łyżka, 5,6 uncji) cukru w ​​proszku
  • 120 gramów (1/2 szklanki + 2 łyżki stołowe; 4,2 uncji) brązowego cukru
  • 180 gramów (1½ szklanki, 6,3 uncji) mąki uniwersalnej
  • 2 duże jaja
  • 3 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • płatkowana sól morska do zraszania (opcjonalnie)
  •  
  •  
  •  
  • Rozgrzej piekarnik do 175 C (350 F) i linii 2 blachy do pieczenia z papierem pergaminowym (lub matą silikonową).
  • W małym rondelku na małym ogniu rozpuśćcie czekoladę i masło, odstawcie.
  • W małej misce ubij mąkę, kakao w proszku, sodę i sól.
  • Wymieszaj jajka, brązowy i granulowany cukier i ekstrakt waniliowy, aż pienią się.
  • Mieszaj mieszaninę czekolady i mieszaj, aż dobrze się włączy.
  • Na koniec dodaj suche składniki i delikatnie mieszaj, aż ciasto się uformuje.
  • Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, włóż je do lodówki na 15 minut.
  • Wsypać 1-2 łyżki ciasta za pomocą szufelki z ciasteczkami (lub małej szufelki z lodami) i umieścić na przygotowanych blachach do pieczenia.
  • Piec przez 10 do 12 minut lub do momentu, aż ciasteczka zostaną ułożone na brzegach, ale nadal będą miękkie w środku. 
  •  
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz