Kawa i rak?
Kawa zawiera akrylamid, chemiczny produkt uboczny palonych ziaren kawy
Kiedy ziarenka kawy są zbierane i usuwane z owoców, mają blady kolor, a po upieczeniu uzyskują ciemnobrązowy odcień.
Podczas procesu prażenia powstaje wiele produktów ubocznych, a jednym z nich jest akryloamid
W dużych dawkach akryloamid może powodować raka i być toksyczny. Ale w przypadku kawy nie musisz się martwić .
Problem leży w dawce
Dane sugerują, że w dużych ilościach , akrylamid jest rakotwórcze dla niektórych zwierząt.
Badania na zwierzętach wykazały, że wprowadzanie akryloamidu do wody pitnej może powodować raka u szczurów i myszy. Ale dawki, które były używane w tych badaniach, są od 1000 do 100 000 razy większe niż dawki, które ludzie mogą przyjmować poprzez swoją dietę .
Jak dotąd nie ma dowodów na to, że ilość akryloamidu w kawie jest niebezpieczna .
Akryloamid powstaje naturalnie, gdy rośliny i zboża są gotowane w wysokich temperaturach . Powstaje w procesie znanym jako reakcja Maillarda , w którym wysokie temperatury przekształcają cukry i aminokwasy i powodują zmianę smaku i barwy żywności.
Nie chodzi tylko o kawę. Pojawia się również, gdy frytki , chleb lub herbatniki są podgrzewane .
Wręcz przeciwnie: kawa może chronić przed rakiem
Prowadzone są szeroko zakrojone badania naukowe nad kawą, z których większość wskazuje na to, że spożywanie kawy wiąże się z niższym ryzykiem różnych rodzajów raka .
- Im więcej pijesz kawy, tym mniejsze ryzyko marskości wątroby lub raka wątroby
- Picie 3 lub 4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza szansę zgonu z powodu chorób układu krążenia o 19% .
- Osoby pijące kawę mają o 18% niższe ryzyko zachorowania na raka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz