Uczta dla podniebienia i nie tylko

poniedziałek, 29 października 2018

Czy kawa może powodować raka?

Kawa i rak?

Kawa zawiera akrylamid, chemiczny produkt uboczny palonych ziaren kawy

Kiedy ziarenka kawy są zbierane i usuwane z owoców, mają blady kolor, a po upieczeniu uzyskują ciemnobrązowy odcień.
Podczas procesu prażenia powstaje wiele produktów ubocznych, a jednym z nich jest akryloamid
W dużych dawkach akryloamid może powodować raka i być toksyczny. Ale w przypadku kawy nie musisz się martwić .

Problem leży w dawce

Dane sugerują, że w dużych ilościach , akrylamid jest rakotwórcze dla niektórych zwierząt.
Badania na zwierzętach wykazały, że wprowadzanie akryloamidu do wody pitnej może powodować raka u szczurów i myszy. Ale dawki, które były używane w tych badaniach, są od 1000 do 100 000 razy większe  niż dawki, które ludzie mogą przyjmować poprzez swoją dietę .
Jak dotąd nie ma dowodów na to, że ilość akryloamidu w kawie jest niebezpieczna .
Akryloamid powstaje naturalnie, gdy rośliny i zboża są gotowane w wysokich temperaturach . Powstaje w procesie znanym jako reakcja Maillarda , w którym wysokie temperatury przekształcają cukry i aminokwasy i powodują zmianę smaku i barwy żywności.
Nie chodzi tylko o kawę. Pojawia się również, gdy frytki , chleb lub herbatniki są podgrzewane .

Wręcz przeciwnie: kawa może chronić przed rakiem

Prowadzone są szeroko zakrojone badania naukowe nad kawą, z których większość wskazuje na to, że spożywanie kawy wiąże się z niższym ryzykiem różnych rodzajów raka .
  • Im więcej pijesz kawy, tym  mniejsze ryzyko marskości wątroby lub raka wątroby
  • Picie 3 lub 4 filiżanek kawy dziennie  zmniejsza szansę zgonu z powodu chorób układu krążenia o 19% .
  • Osoby pijące kawę mają o 18% niższe ryzyko zachorowania na raka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz